сабота, 10. декември 2022. Вести денес: 16
АКТУЕЛНО

Дејан Георгиевски испиша нова спортска историја

home Вести

Париз најавува можно преразгледување на односите меѓу САД и ЕУ

Париз најавува можно преразгледување на односите меѓу САД и ЕУ

Промените во политиката на Европа и САД создаваат услови за преиспитување на меѓусебните односи на нова основа. Ова го изјави францускиот министер за надворешни работи Жан-Ив Ле Дријан во заедничкото интервју со американскиот државен секретар Ентони Блинкен, објавено во „Le Journal du Dimanche“.

„Сега ситуацијата е поинаква. САД се променија, а исто така и Европа, и тоа се случи во услови кога ситуацијата во светот стана потешка. Затоа Европа одлучи дека мора да преземе поодговорен пристап кон задачата пред неа и да ги креира оние инструменти што ќе и овозможат да ја зајакне својата стратешка независност“, нагласи францускиот министер.

САД ја сменија својата позиција во однос на Кина.

„Не можеме да се вратиме на истото ниво на трансатлантски односи што постоеја пред десет години, но она што се случува ни овозможува да ги изградиме на нова основа“, рече Ле Дријан.

Тој истакна дека е во интерес на САД да има силна Европа и силни сојузници, а не слаби кои не можат да обезбедат доволна поддршка.

Ентони Блинкен рече дека се согласува со таа позиција.

„Навистина е во интерес на САД нивниот главен партнер да има максимални можности да им овозможи на двете страни да одговорат на предизвиците со кои се соочуваат“, рече тој.

Со отстранување на царинските тарифи, веќе постигнавме важни резултати во решавањето на спорот меѓу Боинг и Ербас, кој трае веќе 17 години, рече Блинкен. За надминување на разликите се формира трансатлантски совет за технолошки иновации.

Сепак, најважно е двете страни да споделуваат заеднички вредности. Ова е клучно кога демократиите се соочуваат со важната задача да работат заедно за да постигнат позитивни и видливи резултати како за своите граѓани, така и за светот, нагласи државниот секретар.

Qatar 2022