вторник, 4. октомври 2022. Вести денес: 1
home Вести

Папата Франциск го родното место на пророкот Аврам во Ирак

Папата Франциск го родното место на пророкот Аврам во Ирак

Папата Франциск денеска имаше историски состанок со врховниот шиитски верски лидер Али Систани, во ирачкиот свет град Наџаф, а подоцна го посети и Ур, родното место на пророкот Абрахам, каде го осуди насилството во името на Бога како „најголема богохулство“.

Меѓуверските настани, оддалечени меѓу себе околу 200 километри, едниот во прашлив град, а вториот во пустинската рамнина, ја потенцираа главната цел на ризичното патување на папата во Ирак, а тоа е да каже дека оваа земја премногу претрпе и од неа да повика на мир.

-Од ова место каде што се родила верата, од земјата на нашиот татко Аврам, да потврдиме дека Бог е милостив и дека најголемото богохулство е омразата кон нашите браќа и сестри, рече папата Франциск од Ур, родното место на пророкот.

Папата Франциско во 4000 години стариот град седеше и разговараше со лидерите на муслиманските, христијанските и јазидските заедници, и тоа пред археолошките ископувања што се состојат од станбени комплекси, храмови и палати.

Коронавирус