вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 228
home Вести

Падот на БДП на САД во второто тримесечје може да достигне 24 отсто

Падот на БДП на САД во второто тримесечје може да достигне 24 отсто

Аналитичари на водечките банки интевјуирани од „Волстрит џорнал“ предвидуваат нагло намалување на БДП на САД во второто тримесечје. Најверојатно тоа ќе се случи и во третото тримесечје.

Како што предвидуваат во „Голдман сакс“, падот на БДП на САД може да достигне 24 отсто доколлку невработеноста порасне од сегашните 3,5 до девет отсто.

Според аналитичарите, ваквиот пад на економијата е сличен на финансиската криза и Големата рецесија во 2007 и 2008 година. Сепак, се предвидува падот да биде заменет со активен раст на економијата во четвртото тримесечје, додека БДП за цела година може да биде во минус само 3,1 посто.

Локални избори 2021