понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 63
home Вести

Oва се најнестабилните држави во светот

Oва се најнестабилните држави во светот

Фондот за мир, невладина организација од САД, редовно рангира 174 земји за тоа колку земјата е стабилна.

Во 10 најнестабилни држави во светот спаѓаат:

1. Јемен
2. Сомалија
3. Демократска република Конго
4. Централна Африка
5. Чад
6. Јужен Судан
7. Авганистан
8. Зимбабве
9. Гвинеја
10. Хаити

Податоците како што се економските показатели, безбедноста, моќта на фракциите и други показатели се анализираат и споредуваат на годишно ниво. Секоја земја, врз основа на нејзините податоци, добива индексна оценка и се рангира од 1 до 174. Колку е индексот поголем, толку земјата е понестабилна.

Но, најстабилни се Финска, Норшевка, Швајцарија, Данска, Австралија и други.

Коронавирус