недела, 17. ноември 2019. Вести денес: 45
Во живо

Годишна конференција на УМС: Младите за обнова на Македонија

home Вести

Отстранет проблемот со телекомуникациите во Холандија, не станува збор за хакерски напад

Отстранет проблемот со телекомуникациите во Холандија, не станува збор за хакерски напад

Надлежните органи успеале да го решат проблемот со телекомуникациите пријавен низ цела Холандија, што имаше влијание врз работата на амбулантните и службите за вонредни ситуации.

Причината за проблемот се уште не е позната, но националниот оператор „Ројал КПН НВ” истакнува дека не е напад на хакери.

„Не веруваме дека причината за проблемот е хакерски напад и продолжуваме со постојана контрола на нашите системи”, се вели во соопштението на компанијата.

Националниот оператор соопшти дека имаат проблем со фиксната и мобилната телефонија.
Дефектот, што се појави пред 16 часот по локално време вчера, е најдолг во историјата на Холандија.
Портпаролката на Управата за безбедност и борба против тероризмот, Ана Постхумус, рече дека е премногу рано да се каже дека станува збор за хакерски напад.