сабота, 6. март 2021. Вести денес: 0
home Вести

Откриени тајните на озлогласениот бункер: Хитлер бил вегетаријанец и вакви градини имал насекаде

Откриени тајните на озлогласениот бункер: Хитлер бил вегетаријанец и вакви градини имал насекаде

Остатоци од градина и стаклена бавча што ги користел германскиот нацистички лидер Адолф Хитлер за одгледување овошје и зеленчук се откриени во некогашното седиште на германскиот источен фронт.

Локалните историчари додека го истражувале озлогласениот бункер на Хитлер лоциран во денешна североисточна Полска, ги откриле оригиналните темели на една градинарска куќа, две оранжерии и подземната котлара што донела вода и топол воздух за да може персоналот да одгледува свежо производство во текот на целата година.

Опишувајќи го откритието како баналност на злото, историчарот Јацек Адамски од Воениот музеј Мазуроландија рече дека локацијата е оддалечена само 800 метри од личниот бункер на Хитлер.

-Знаевме дека има остатоци од градини што им служеле. Како вегетаријанец и непушач, Хитлер имал такви градини во секое седиште, така што пред три години донесовме одлука да започнеме да ги бараме анализирајќи фотографии и архиви, како и преку разговори со локалното население, кое можеше да се сети дека ги видело веднаш по војната, кога тие биле деца “, изјави Адамски за порталот The First News.

Градината била присилно обработувана од жена која морала да ја проба храната пред Хитлер за да утврди дека не е отруена. Пронајдени се и керамика, порцелан и стакларија. Покрај градината и стаклена бавча, базата имала и берберница, казино, кино и летна куќа.

Седиштето на Хитлер скриено во дрвја и мочуришта било изградено во 1940 година кога нацистичка Германија се подготвувала да изврши инвазија врз Советскиот Сојуз.

Пристигнувајќи два дена по инвазијата во 1941 година, нацистичкиот водач поминал повеќе од две години во базата оркестрирајќи ги смртоносните планови за операцијата Барбароса.

Просторот бил уништен на 20 јули 1944 година, кога Клаус фон Стауфенберг активирал бомба во пропаднатиот пуч кој Хитлер го преживеал.

Коронавирус