четврток, 6. октомври 2022. Вести денес: 107
home Вести

Откриена најстарата христијанска кралска гробница 

Откриена најстарата христијанска кралска гробница 

Градежни работници во 2003 година, работејќи на автопат, откриле подземна просторија, за која сега археолозите сметаат дека можеби е најстарата христијанска кралска гробница во Велика Британија.

Просторијата е откриена близу селото Притлвел. Според новите сознанија, гробницаата е стара 1.400 години. Меѓу пронајдените предмети, археолозите регистрирале златно копче за појас, остатоци од харфа, стаклени садови и раскошен сад за вода.

Археолозите сметаат дека луксузните предмети укажуваат дека покојникот имал висока положба, а можеби бил и принц. Двата златни крста на ковчегот, пак, покажуваат дека гробот е христијански.

Софи Џексон од Лондонскиот археолошки музеј, одговорна за истражувањата, го спореди откритието со  она на Тутанкамоновата гробница.

Коронавирус