недела, 5. февруари 2023. Вести денес: 0
home Вести

Освен „машки“ и „женски“ Германија одобри и трет род

Освен „машки“ и „женски“ Германија одобри и трет род

Германскиот Парламент одобри опција за трет род во официјалните документи која ќе им овозможи на граѓаните да се регистрираат како „различни“.

Германската Влада во август одобри воведување на можност за регистрирање на трет пол во матичните книги, а пратениците ја потврдија ваквата одлука доцна синоќа.

Владата мораше да делува по одлуката од лани на највисокиот германски суд да им се дозволи на луѓето да се впишат во матичните книги како некој кој не ниту машко ниту женско, а на властите им беше наложено да формираат трет идентитет или сосема да ја укинат рубриката за впишување на род.

Судот ја донесе ваквата одлука по случајот во кој едно лице поднесе тужба и безуспешно бараше да ѝ се изврши промена во изводот од женско на различно.

Досега единствена можност за германските граѓани беше рубриката за род да се остави празна.