сабота, 25. јуни 2022. Вести денес: 73
home Вести

ОН: Поради пандемијата во 2020 година намален бројот на бегалци за два милиона

ОН: Поради пандемијата во 2020 година намален бројот на бегалци за два милиона

Во најновиот изештај на Обединети нации се наведува дека бројот на бегалци во светот во првата половина од 2020 година е намален за два милиона луѓе поради пандемијата со Ковид-19 и затворените меѓудржавни граници.

Авторкта на извештајот Клер Меноци изјави дека и за втората половина од 2020 година се очекуваат исти или слични резултати.

Бројот на бегалци во светот во 2020 година изнесува 281 милион луѓе, што е за 173 милиони повеќе во посрдба со 2000 година.

Коронавирус