сабота, 21. мај 2022. Вести денес: 8
home Вести

Од 1 февруари во Австрија се воведува задолжителна ванцинација против Ковид-19

Од 1 февруари во Австрија се воведува задолжителна ванцинација против Ковид-19

Австрискиот парламент денеска изгласа задолжителна вакцинација на возрасните против Ковид-19 од 1 февруари. Австрија е првата земја во Европа која воведува задолжителна вакцинација.

Пратениците гласаа за задолжителна вакцинација, што ќе важи за сите жители на возраст од 18 и повеќе години. Исклучок се бремените жени, лицата кои не можат да се вакцинираат од здравствени причини или кои закрепнале од инфекција со коронавирус во последните шест месеци.

До средината на март е планиран преоден рок без казни, а потоа високи казни до 3.600 евра.

Коронавирус