недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Новиот коронавирус закана за глобален недостиг од антибиотици

Новиот коронавирус закана за глобален недостиг од антибиотици

Државите во светот може да се соочат со недостиг на антибиотици доколку не се решат проблемите со фармацевтската индустрија предизвикани од епидемијата на коронавирус во Кина.

Тоа го изјави Jорг Вутке, претседател на трговската комора на Европската унија во Кина, на тркалезната маса во Пекинг.

Вутке нагласи дека епидемијата на новиот коронавирус имала негативно влијание врз синхронизирањето на доставувањата на антибиотици во Кина.

Во меѓувреме, бројот на смртни случаи од новиот коронавирус во Кина е 1868, соопштија кинеските власти.

Коронавирус