вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 1
home Вести

Нови правила за банките предлага ЕК

Нови правила за банките предлага ЕК

ЕК предложи нови правила за зголемување на отпорноста на банките на ЕУ на можни идни економски шокови.

Со предлозите се комплетира имплементацијата на договорот Базел III во ЕУ, се вели во соопштението на Комисијата. Тој договор беше постигнат од ЕУ и нејзините партнери од Г-20 во рамките на Базелскиот комитет за банкарска супервизија, а има за цел да ја зголеми отпорноста на банките на можни економски шокови. Предлозите се последниот дел од оваа реформа на банкарското законодавство.

Целта е да се спречи потценувањето на опасностите од „внатрешните модели“ што ги користат банките за пресметување на нивните капитални потреби и, според тоа, да се обезбеди доволен капитал за покривање на тие ризици. Ова ќе ја олесни споредбата на капиталните односи со преземање ризик на одделни банки и ќе помогне да се врати довербата во овие односи и во стабилноста на секторот, се вели во соопштението.

ЕК има за цел да не ја зголеми зголемената одржливост на сметка на значително зголемените капитални потреби. Предлогот ја зачувува конкурентноста на банкарскиот сектор на ЕУ со дополнително намалување на трошоците за усогласеност.

Од големо значење е да се подобри начинот на кој банките ги мерат и управуваат ризиците, како и да се обезбеди транспарентност на банкарските активности за учесниците на пазарот, забележува ЕК.

Коронавирус