вторник, 31. јануари 2023. Вести денес: 11
home Вести

Новата швајцарска банкнота ги налути граѓаните на БиХ (ФОТО)

Новата швајцарска банкнота ги налути граѓаните на БиХ (ФОТО)

На новата швајцарска банкнота од 200 франци има мотив со три прсти, што ги налути граѓаните на Босна и Херцеговина кои работат во Швајцарија, па по тој повод се огласи Централната банка.

– Трите прста ги означуваат трите геометриски оски – икс, ипсилон и зет, се наведува во соопштението од Централната банка на Швајцарија.

Соопштението уследи по реакциите на социјалните мрежи дека станува збор за српски поздрав и прашањата дали станува збор за српска банкнота.

Централната банка на Швајцарија наведува дека трите оски претставуваат приказ на Големата експлозија, а трите оски го покажуваат правецот на ширење на материјата.