петок, 13. мај 2022. Вести денес: 178
home Вести

Нова истрага за семејството Клинтон

Нова истрага за семејството Клинтон
WASHINGTON, DC - DECEMBER 1: U.S. Secretary of State Hillary Clinton and former U.S. President Bill Clinton (R) look on following a dinner for Kennedy honorees hosted by U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton at the U.S. Department of State on December 1, 2012 in Washington, DC. The 2012 honorees are Buddy Guy, actor Dustin Hoffman, late-night host David Letterman, dancer Natalia Makarova, and members of the British rock band Led Zeppelin Robert Plant, Jimmy Page, and John Paul Jones. (Photo by Ron Sachs - Pool/Getty Images)

Министерството за правда на САД повторно почна истрага за Фондацијата на семејството Клинтон, со цел открие дали таа добивала пари од спонзори во замена за политички услуги или извршувала други незаконски активности во периодот кога Хилари Клинтон беше државен секретар на САД, пишува „Хил“, повикувајќи се на извори од судските власти.

Агенти на Федералното истражно биро (ФБИ) ја почнале истрагата од Литл Рок, местото од каде започна политичката кариера на Бил и Хилари Клинтон, и каде беше основана нивната фондација.

ФБИ се обидува да дознае дали Бил и Хилари Клинтон ветувале и правеле политички отстапки во замена за хуманитарни работи и дали донаторите на Фондацијата ветувале дека ќе дадат пари за неа во замена за постигнување на определени владини цели.

Исто така, со истрагата треба да се утврди дали средствата на Фондацијата биле префрлани на лични сметки и дали биле користени во лични цели.

Коронавирус