четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 142
home Вести

Нов Зеланд: Педесет отсто шанси за нова ерупција во следните 24 часа

Нов Зеланд: Педесет отсто шанси за нова ерупција во следните 24 часа

Новозеландскиот Истражувачки институт ГНС предупреди дека постојат 50 отсто шанси во следните 24 часа да дојде до нова ерупција на вулканот на Белиот остров, која би можела да биде со слична јачина.

– Проценивме дека во следните 24 часа веројатноста дека нема да дојде до нова ерупција е иста како и дека ќе дојде до помала или слична, а која ќе го погоди главниот под на кратерот. Постои исклучително мала веројатност дека каков бил налет на пепел ќе стигне до копното, но гасот може да се раствора зависно од моментната насока на ветрот, изјави вулканологот Геф Килгур.

Предупредувањето за ерупција на вулканот останува на нивото три, што укажува дека се случуваат мали локални ерупции.

Од вчерашната ерупција, сеизмичките активности се намалиле, меѓутоа ГНС наведува дека и понатаму се набљудува локалното испуштање на пареа и кал од активниот вентилациски простор.

Се претпоставува дека луѓето кои се наоѓале во близина на езерото, при ерупцијата веројатно биле погодени од топла вода, камења, предмети и имале проблеми со дишните патишта. Хоспитализираните имале изгореници, повреди од експлозија и проблеми со дишењето.

Коронавирус