вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Нов тест за Алцхајмерова болест: Ја открива болеста една година пред првите симптоми

Нов тест за Алцхајмерова болест: Ја открива болеста една година пред првите симптоми

Националната здравствена служба на Велика Британија, претстави револуционерна апликација која помага во дијагностицирање на Алцхајмерова болест. Потребни се само пет минути за да се направи тестот, а резултатите се поверодостојни од сите претходни тестови.

Тестот во моментов е завршен само во Велика Британија, преку таблети во болници или клиники, но наскоро ќе биде можно тестирање од дома со употреба на паметни телефони. Ова ќе биде прва програма за масовно тестирање на Алцхајмерова болест и други видови на деменција.

Целта на програмата е да ги идентификува луѓето кои имаат големи шанси да заболат од Алцхајмерова болест. Иако оваа болест се развива постепено и е многу тешко да се препознае од самиот почеток, апликацијата треба да препознае потенцијални случаи дури и 15 години пред развојот на првите симптоми.

Тестот користи вештачка интелигенција за пристап до мозочните функции на испитаниците покажувајќи им голем број на црно-бели фотографии и барајќи од испитаниците да препознаат слики на животни.

Сликите се појавуваат за неколку секунди, некои се очигледно животни, додека други се помалку очигледни или непостоечки.

Животните се користени затоа што предизвикуваат силни реакции кај луѓето, што и дава на апликацијата подобар увид во функциите и активностите на мозокот.

Тестот може да ги идентификува разликите во брзината и точноста на реакцијата, што покажува симптоми долго пред вистинското губење на меморијата и на што се фокусира тестот. Клучно е да се откријат што е можно повеќе потенцијални случаи

Пронаоѓачи на ова големо научно достигнување се компанијата „Когнитивност“ и нивните двајца научници, со докторат на Универзитетот Кембриџ. Тестот е веќе одобрен од Агенцијата за регулирање на здравството во Велика Британија.

Од компанијата „Когнитивност“ велат дека е клучно да се откријат што е можно повеќе потенцијални случаи и да се третираат со нови лекови за почетните фази и превенција.

– Не е можно да се врати меморијата, но ако се открие на време, имате повеќе шанси да ја запрете, изјави за iNews, Сејед-Махди Калиг-Разави.

Коронавирус