понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 161
home Вести

Норвешка сака да ја декриминализира употребата на дроги

Норвешка сака да ја декриминализира употребата на дроги

Норвешкиот парламент сака да ја декриминализира нелегалната употреба на дроги и луѓето кои ќе ги најде со мала количина на дрога, наместо во затвор, да ги праќа на лекување.

Според системот во Португалија, на сличен начин, Норвешка сака да ја декриминализира употребата на дроги како марихуана, кокаин и хероин, а планот беше поддржан од поголемиот дел членови на норвешкиот парламент.

Но, ова не значи дека автоматски ќе се декриминализира употребата на дроги во Норвешка. Ова има за цел да ја натера владата да воведе измени во законот и корисниците кои ќе бидат фатени со мала количина на дрога да се пратат на лекување.

Целата анализа и статистика, можете да ја прочитате ТУКА

 

Коронавирус