недела, 16. мај 2021. Вести денес: 32
Во живо

Николоски во посета на општина Карпош

home Вести

Њу Делхи најзагаден град во светот во 2018 година

Њу Делхи најзагаден град во светот во 2018 година

Индиската престолнина Њу Делхи е најзагаден град во светот во 2018 година, покажува истражувањето спроведено од две мониторинг организации во 61 град.

По Делхи, каде што живеат 20 милиони луѓе, следат главните градови на Бангладеш и Авганистан, Дака и Кабул.

Анализата е направена во соработка со „Ај кју ер визуел“, швајцарска група која собира податоци за квалитетот на воздухот во целиот свет и меѓународната организација „Гринпис“.

Според истражувањето, загадувањето во Њу Делхи е предизвикано од возилата и индустријата, од градежништвото, чад од домаќинството и од земјоделски отпадоци.

Во 2018 година содржината на фините честички прав во воздухот во еден кубен метар изнесуваше 113,5 микрограми. Тоа е двојно повеќе отколку во Пекинг, каде што средната годишна вредност е 50,9 микрограми. Според тоа, кинеската престолнина е на осмото место во светот по загадување.

Коронавирус