петок, 3. февруари 2023. Вести денес: 60
home Вести

Невада стана првата американска држава со повеќе женски од машки пратеници

Невада стана првата американска држава со повеќе женски од машки пратеници
Rep. Jacky Rosen, D-Nev., center, celebrates at a Democratic election night party after wining a Senate seat Wednesday, Nov. 7, 2018, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Невада стана првата американска држава, во чие законодавно собрание има повеќе жени од мажи.

Овој сооднос беше утврден вчера откако демократките Рошел Нгуен и Беатрис Дуран пополнија две слободни места во Долниот дом.

Во двата дома жените заземаат 32 од 63 места – девет во Горниот дом со вкупно 21 место и 23 во Долниот дом во кој има 42 места.

Центарот за американски жени и политика на Универзитетот Рутгерс соопшти дека досега во ниту едно Законодавно собрание на некоја американска држава жените не биле мнозинство.

МИА