недела, 28. ноември 2021. Вести денес: 0
home Вести

Не плаќајте во кеш, користете картички!

Не плаќајте во кеш, користете картички!

Европската агенција за банкарство (ЕБА) ги повика компаниите да ги олеснат платежните услуги за бесконтактните исплати на клиентите за да го намалат ризикот од инфекција со коронавирус.

Давателите на услуги за плаќање можат да помогнат да се ограничи ширењето на вирусот преку олеснување на плаќањата без физички контакт, како што е тоа случајот со плаќањата во готовина, објави ЕБА, по препораките на Светската здравствена организација (СЗО).

Плаќањето без контакт може да се изврши со држење на дебитни или кредитни картички преку терминали за плаќање или преку апликации на мобилни телефони како Google Pay или Apple Pay.

Регулаторот, исто така, ги охрабрува компаниите за платежни услуги да го зголемат ограничувањето за безконтактно плаќање до 50 евра по трансакција, кога е можно, во согласност со она што го дозволуваат правилата на Европската унија.

Во Франција, која што е во карантин, пекарите веќе ги повикуваат граѓаните да користат уплати без контакт.

За да ги заштитат возачите на автобуси, властите во Париз воведоа и можност да плаќаат билети преку текстуална порака, потсетува Ројтерс.

ЕБА ќе им овозможи на давателите на услуги за плаќање да се ослободат од т.н. строги проверки на идентитетот на клиентите, што значи дека идентитетите на клиентите постојано се проверуваат за износи до најмногу 50 евра за да се спречи измама, соопшти европскиот регулатор.

„ЕБА ги охрабрува клиентите и трговците да ги преземат потребните мерки на претпазливост при обезбедување на услугата, или со користење на терминал за плаќање во продажна точка за купена стока во продавница со барање PIN и да ги земат предвид сите достапни начини на плаќање, како што се бесконтактни или далечински плаќања “, се вели во соопштението.

Плаќачите од Worldline изјавија за Ројтерс дека од некои трговци можело да се слушне дека повеќе не прифаќаат готовина, но ги охрабруваат бесконтактните плаќања или дури и ги бараат.

Во првите неколку дена од карантинот во Франција, мрежната банка Н26 забележа зголемување на исплатата со картички и пад на трансакциите на банкоматите во трансакцискиот микс, изјави Џереми Росели, генералниот директор на оваа банка.

Коронавирус