среда, 23. јуни 2021. Вести денес: 135
home Вести

Научници советуваат: Мерките да останат на сила, вакцина нема да има до следната година

Научници советуваат: Мерките да останат на сила, вакцина нема да има до следната година

Четири водечки научни организации во Германија истакнаа дека некои од мерките што се воведени да се спречи ширење на Ковид-19 мораат да останат на сила, додека не се пронајде вакцина или се постигне колективен имунитет.

Во заедничко соопштение, организациите истакнаа дека нивните математички модели покажуваат дека стапката на репродукција на епидемијата во Германија е под еден од крајот на март, што значи дека опаѓа стапката на новозаразени.

Во соопштението пишува дека за опаѓање на стапката најмногу придонес имаат ограничувањата и промената во однесувањето, но предупредуваат дека ситуацијата не е стабилна и дека најмало зголемување на стапката може да доведе во фаза на експоненцијален раст.

Организациите наведуваат дека колективниот имунитет кон кој се стреми, нема да биде постигнат уште неколку години и поради тоа некои ограничувања треба да се задржат, а истакнаа и дека вакцината нема да биде достапна до наредната година.

Експертите повикуваат фокусот да биде на три области: хигиенски мерки, проширен капацитет на тестирање и следење и прилагодено ограничување на контакти.

ЕУРО 2020

Македонија