среда, 19. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

НАСА: Прва мисија за одбрана од астероиди

НАСА: Прва мисија за одбрана од астероиди

Навикнати сме на астероиди во бројни филмови кои брзаат кон нашата планета и некој херој кој застанува на патот на опасното небесно тело. Во реалноста, оваа акција бара повеќе од една личност, на пример цела НАСА.

За прв пат во историјата, агенцијата започна мисија чија улога е да им застане на патот на агресивните небесни тела. Таа го започна своето патување во вселената на 24 ноември, а за тоа ќе биде потребно една година. Нејзината цел е да се судри со сателитот, за да ја промени неговата траекторија. Имено, авионот со големина на просечна машина за кафе ќе удри во астероид со големина на египетската пирамида, со надеж дека ќе го оттргне од патот.

Мисијата е наречена DART (Double Asteroid Redirection Test), а нејзината цел е да ја заштити планетата од некои идни опасности од вселената. Експертите посочуваат дека тоа не значи дека заканата веќе постои, а се забележува дека ова е вежба. Нема причина за паника.

Коронавирус