петок, 30. септември 2022. Вести денес: 178
home Вести

Најнова студија открива: Сончевата светлина ја деактивира корната!

Најнова студија открива: Сончевата светлина ја деактивира корната!

Новото истражување на научниците покажа дека сончевата светлина го инактивира вирусот корона осум пати побрзо во експериментални услови отколку што е предвидено со теоретските модели, што дава трошка надеж дека е возможен пресврт во пандемија. 1

Паоло Лузато-Фегис, експерт за машински инженеринг од Универзитетот во Калифорнија, ги анализирал студиите од минатата година кои ги проучувале ефектите на различните форми на ултравиолетово зрачење и по тој повод откриле значителни разлики.

– ТЕОРИЈАТА ПРЕТПОСТАВУВА ДЕКА ДЕАКТИВИРАЊЕТО РАБОТИ СО ТОА ШТО УВБ ИНФИЦИРА РНК НА ВИРУСОТ И СО ТОА ГО ОШТЕТУВА – ИЗЈАВИ ТОЈ, ПРЕНЕСУВА „SCIENCE ALERT“.

Првиот е типот што го сочинува најголемиот дел од ултравиолетовото зрачење што достигнува до површината на Земјата, а тоа се подолги бранови кои немаат доволно енергија за да предизвикаат поголеми проблеми. УВБ брановите со среден опсег можат да уништат микроби и да предизвикаат изгореници на човечка кожа.

Од друга страна, УВЦ се состои од пократки, посилни бранови должини на светлината, за кои претходно се покажа дека деактивираат вируси како што е САРС-КоВ-2, а е предизвикано од Ковид-19. Сепак, овој вид на ултравиолетово зрачење обично не доаѓа во контакт со површината на Земјата поради озонот во атмосферата што го филтрира.

Експериментални истражувања

Експериментална студија во јули минатата година ја тестираше јачината на УВ зрачење на SARS-CoV-2 во симулирана плунка и покажа дека вирусот е инактивиран за помалку од 20 минути. Следниот месец беше објавена теорија според која сончевата светлина може да го постигне истиот ефект.

Заклучокот од таа втора студија беше дека САРС-CoV-2 е трипати почувствителен на УВ зрачење на сончева светлина отколку вирусот на грип А, додека повеќето честички на коронавирусите беа инактивирани по само половина час изложеност на летна сончева светлина. Од друга страна, под зимската сончева светлина, вирусот може да преживее со денови.

Истражувачите веруваат дека е можно, наместо да дејствува директно на РНК, УВА-зрачењето може да комуницира со молекулите за да дејствува за да се забрза инактивацијата на вирусот.

Оваа студија исто така сугерира дека УВА-зраците може да се користат за опрема како што се системи за прочистување на воздухот, притоа обезбедувајќи ефтино и енергетски ефикасно средство за намалување на ширењето на вирусните честички.

Коронавирус