сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 41
home Вести

Музејот Прадо полни 200 години

Музејот Прадо полни 200 години

Мадридскиот музеј Прадо денеска наполни 200 години, а за тоа време стана музеј со една од највредните уметнички колекции во светот.

Музејот е создаден од Кралскиот музеј на слики и скулптури, во кој се наоѓале најдобрите и најзначајните дела, а првото дело му припаѓало на Тицијан Вечели. Со оглед на тоа што просторот што го изградил кралот Карло Трети станл премногу мал, се појавила потреба од нов, поголем простор.

Националниот музеј денес е сместен во неокласична зграда која е уметничко дело само по себе, и го носи името по плоштадот на кој се наоѓа – Прадо де Сан Херонимо.

Сите 311 дела од Кралскиот музеј можат да се видат во музејот Прадо во Мадрид, како и илјадници други ремек-дела.

Прадо е еден од најпосетуваните музеи во светот, а според некои експерти, во него се наоѓа најголемото уметничко богатство во светот.

Коронавирус