вторник, 3. октомври 2023. Вести денес: 127
home Вести

Мразот на Гренланд се топи сè побрзо

Мразот на Гренланд се топи сè побрзо

Гренланд го губи мразот седумпати побрзо отколку во 1990-тите, посочува истражувањето на меѓународен тим научници, кои проучувале сателитски снимки од временски период од 26 години. Заклучоците се објавени во угледното научно списание „Нејчр“.

Проценката посочува дека островот Гренланд загубил 3,8 трилиони тони мраз од 1992 година досега. Тоа значи 10,6 милиметри повисоко морско ниво, пренесува БГНЕС.

Според написот, влијанието на Гренланд за покревање на морското ниво денеска е точно како во најпесимистичките предвидувања за иднината. Тоа значи дека кон крајот на овој век може да се очекува дополнително покачување на океанот за седум сантиметри само поради Гренланд. Тоа пак, значи и поголем ризик од поплави.

Во мигов, околу милијарда лица живеат на помалку од 10 метри над сегашните линии на одлив.

Од друга страна, пак, Аљаска веќе не е синоним на студ. Во Енкориџ – најгусто населениот град на оваа американска сојузна држава, на 4 јули беа измерени 32 Целзиусови степена.

Научниците нагласуваат дека проучувањето е приказ на тоа како Гренланд реагира на брзото затоплување на Арктикот.