недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

ММФ: Секој жител во светот должи по 86.000 долари

ММФ: Секој жител во светот должи по 86.000 долари

САД, Кина и Јапонија се трите водечки земји кои позајмуваат пари и го акумулираат повеќе од половина од глобалниот долг, покажуваат најновите пресметки на Меѓународниот монетарен фонд, објави „Раша тудеј“.

Според пресметките, секој жител во светот моментално во просек должи по 86.000 долари.

Од почетокот на милениумот кинескиот удел во глобалниот долг пораснал од 3 на повеќе од 15 проценти.

Како што се наведува во извештајот на ММФ, глобалниот долг достигнал номинален износ од 184 милијарди американски долари, што е еднакво на 225 проценти од светскиот БДП во 2017 година. Вкупниот збир на долгот е околу 2 милиради поголем отколку неговата проценка за октомври оваа година, а причина за тоа е што сега се преброени долговите на некои земји, кои во претходните пресметки не дале податоци, се додава во извештајот.

ЕУРО 2020

Македонија