петок, 27. ноември 2020. Вести денес: 31
home Вести

Меѓународната агенција за енергетика очекува пад на побарувачката за нафта поради коронавирусот

Меѓународната агенција за енергетика  очекува пад на побарувачката за нафта поради коронавирусот

Побарувачката за нафта ќе се намали во првиот квартал на годишна основа за првпат од врвот на финансиската криза во 2009 година поради епидемијата на коронавирусот во Кина, објави денеска Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА).

„Влијанието на вирусот „Ковид-19″ врз глобалната побарувачка на нафта ќе биде значително. Побарувачката сега се очекува да се намали за 435.000 барели на ден во првиот квартал, за првпат во квартален период за повеќе од десет години”, објави ИЕА во месечниот извештај.

„Ние исто така ја намаливме нашата прогноза за глобален раст (побарувачка) во текот на 2020 година за 365.000 барели на ден, на 825.000 барели на ден, најниско ниво од 2011 година“, соопшти ИЕА.

Во исто време, тие најавуват дека економската активност забрзано ќе се врати во нормала од вториот квартал.

Во периодот од април до јуни, побарувачката за нафта треба да порасне за 1,2 милиони барели на ден, според проценките на IEA.

Производството на ОПЕК падна на најниско ниво од глобалната рецесија во 2009 година во јануари, забележува ИЕА, укажувајќи на намален извоз на Либија поради блокада на растенија и опаѓање на производството во Обединетите Арапски Емирати.

Коронавирус