сабота, 8. август 2020. Вести денес: 0
home Вести

Масовни тестирања за сигурна туристичка сезона

Масовни тестирања за сигурна туристичка сезона

Крајбрежниот град Часчаис во близина на Лисабон планира да биде првиот во Португалија кој ќе ги тестира сите свои 200.000 граѓани од коронавирус.

Со тоа градските власти во овој град сакаат на туристите да им овозможт нормална летна сезона.

Секој тест за коронавирус во овој град чини 5 евра, а истиот ќе го плати општината, изјави градоначалникот Мигел Пинто Луз, оценувајќи дека таквите иницијативи се многу потребни поради довербата кај луѓето.

Тој за ваквата одлука смета дека истата е добра и во моменти кога со сите сили се пробува да се крене економијата.

Многу други земји размислуваат на ваков потег и со масовни тестирања да го убрзаат растот на економијата во својата држава.

Португалија е земја со преку 30.000 случаи на коронавирус, а 1.277 ја загубија оваа битка, Португалија е земја која започна со ублажување на мерките.

Коронавирус