четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Малмстром: Европа ќе го брани помфритот против Колумбија

Малмстром: Европа ќе го брани помфритот против Колумбија
European Commissioner for Trade Cecilia Malmstroem speaks during a media conference at EU headquarters in Brussels on Wednesday, March 7, 2018. The European Union will set out its strategy Wednesday on how to counter potential U.S. punitive tariffs on steel and aluminum. (AP Photo/Virginia Mayo)

Еврокомесарката за трговија, Сесилиа Малмстром, потврди дека Европа се подготвува да интервенира во Светската трговска организација (СТО) поради конфликтот со увозот на европски замрзнат помфрит во Колумбија.

-Европа ќе го одбрани европскиот помфрит. Европската Комисија е ангажирана веќе две години по ова прашање и имавме осумнаесет контакти со колумбиските власти за да ги предупредиме дека нивната истрага не е солидна, рече Малмстром.

Колумбија започна антидампинг истрага против увозот на поевтин замрзнат помфрит од европски земји и планира да најави зголемување на царините. Белгија, најголемиот извозник на замрзнат помфрит во светот, заедно со уште неколку земји на ЕУ бараа интервенција и поддршка од Европската комисија на денешниот Совет на министри за надворешни работи.

-Ја чекаме официјалната најава во следните денови и подготвуваме правни анализи за да одиме во СТО, додаде Малмстром.

Поддршка пристигна и од австриското претседателство кое предупреди дека прашањето не треба да се смета за лежерно.

-Можеби звучи смешно ова со помфритот, но има сериозна страна. Почнува со помфритот и потоа ќе има друг производ, па друг, не смееме да дозволиме ова да биде почетокот на крајот на слободната трговија, изјави австриската министерка за економија, Маргарете Шрамбок.

Европската унија и Колумбија потпишаа трговска спогодба пред пет години чија цел е создавање зона на слободна трговија и либерализација на пазарите.

Коронавирус