вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 105
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Вести

Малку британски компании успешно стигнуваат до владината финансиска поддршка

Малку британски компании успешно стигнуваат до владината финансиска поддршка

Мал број компании во Велика Британија успешно добија пристап до финансиската помош на Владата за справување со економските последици од коронавирусот, додека многу повеќе засега не успеваат, покажа студија објавена денеска.

Трговската комора на Велика Британија соопшти дека еден процент од компаниите успешно аплицирале според шемата за заеми, а осум проценти навеле дека не успеале.

Други седум проценти истакнуваат дека користеле владини грантови за мали бизниси, но двојно повеќе велат дека не успеале. Фирмите, кои не успеале успешно да добијат пристап до владината помош, како причина ја наведуваат сложеноста на процесот и бавната реакција.

Коронавирус