петок, 7. октомври 2022. Вести денес: 146
home Вести

Макрон се заложи за помирување со Алжир

Макрон се заложи за помирување со Алжир

Францускиот претседател, Емануел Макрон, изрази волја за помирување на спомените меѓу Французите и Алжирците и покрај „одредениот отпор“ што постои во Алжир.

„Верувам дека оваа волја е широко прифатена и од алжирскиот претседател, Абделмаџид Тебун. Точно е дека треба да се земе предвид и одредениот отпор“, рече Макрон за „Фигаро“.

Францускиот претседател како неприфатлива ја оцени неодамнешната изјава на алжирскиот министер за труд, Хачеми Џaабуба, кој кажа дека Франција е „традиционален и вечен непријател“ на Алжирците.

Традиционално чувствителните односи меѓу Франција и Алжир неодамна дополнително с заладија по одложувањето на патувањето на францускиот премиер Жан Кастекс во Алжир.

Од крајот на Алжирската војна за независност во 1962 година, Франција и Алжир истовремено одржуваат и блиски и сложени односи, во заднината на бурното помирување.

Двете земји имаат силни економски врски, добра разузнавачка соработка, но болно колонијално минато. А во Франција живее и бројна алжирска заедница.

Коронавирус