недела, 28. февруари 2021. Вести денес: 0
home Вести

Макрон најави референдум за вклучување на борбата против климатските промени во Уставот на државата

Макрон најави референдум за вклучување на борбата против климатските промени во Уставот на државата

Францускиот претседател Емануел Макрон вети дека ќе се одржи референдум за ревизија на Уставот со цел вклучување во него на борбата против климатските промени и зачувување на животната средина.

Во обраќање на Граѓанскиот совет за клима, Макрон рече дека е подготвен во членот 1 од Уставот да ги вклучи спомнувањето на биодиверзитетот, животната средина и борбата против климатските промени.

– Тоа ќе се најде на референдум, нагласи Макрон.

За да се одржи референдум во Франција, мора да има договор меѓу Долниот и Горниот дом на Парламентот.

Коронавирус