вторник, 29. септември 2020. Вести денес: 103
home Вести

Луксембург станува прва земја во светот со бесплатен јавен превоз

Луксембург станува прва земја во светот со бесплатен јавен превоз

Од 1 март 2020 година Луксембург ќе стане првата земја во светот што ќе добие бесплатен јавен превоз.

Властите во Луксембург се надеваат дека на овој начин ќе придонесат за намалување на бројот на автомобили на патиштата, како дел од долгорочниот план за намалување на емисијата на штетни гасови.

– Бројот на луѓе кои користат јавен превоз сè уште не е на ниво што долго време го посакувавме, затоа дојдовме до идеја дека е бесплатен. Се надеваме дека ова ќе биде една од причините што луѓето користат јавен превоз многу повеќе, рече Лиди Полфер градоначалникот на Луксембург.

Автобускиот превоз досега беше бесплатен во сабота и други одредени денови.

Властите во Луксембург, исто така, одлучија  сите автобуси во земјата до крајот на 2020 година да бидат електрични, со цел да се намали загадувањето на воздухот.

Коронавирус