четврток, 2. јули 2020. Вести денес: 120
МЕГА БОМБА

АУДИО: Објавена нова бомба за Заев – „Маме ќе им e*aм на сите што ќе влезат кај мене во коалиција“

home Вести

Лекарка драматично ја вратила Нобеловата награда, а воопшто не ја ни добила

Лекарка драматично ја вратила Нобеловата награда, а воопшто не ја ни добила

Веста дека шведска лекарка која добила Нобелова награда за мир во 1988 година како член на мировните сили на ООН, ја вратила наградата го обиколи регионот.

Веста особено предизвика интерес бидејќи се наведува дека таа ја вратила наградата како реакција на доделувањето на Нобеловата награда за литература на австрискиот писател Питер Хандке во Стокхолм. Ваквата одлука предизвика реации и протести.

Во морето на бурни реакции кои ја оспоруваат одлуката на Нобеловиот комитет, се издвојуваше гестот на извесна шведска лекарка Кристина Доктара.

Според Спутник, таа одела меѓу насобраните пред центарот АБФ во Стокхолм и ја објавила драматичната одлука: „Ја враќам мојата Нобелова награда!“

-Информациите од светските, регионалните и домашните медиуми наведуваат дека таа ја добила Нобеловата награда за мир за мир во 1988 година како член на мировните сили на ООН. „Но, колку е тоа точно“, прашува Спутник.

Едноставен поглед на листата на Нобеловиот комитет вели дека нејзиното име не е меѓу добитниците на Нобелова награда за мир во 1988 година. Наградата им била доделена на сите мировници на ООН од 1948 до 1988 година како колектив, а станува збор за повеќе од 500.000 луѓе од 53 земји.

Парламентарни избори 2020