сабота, 19. ноември 2022. Вести денес: 50
home Вести

Лавров: Москва ќе гради односи во согласност со санкциите на САД

Лавров: Москва ќе гради односи во согласност со санкциите на САД

Москва ќе ги земе предвид новите антивирусни санкции наметнати од Соединетите Американски Држави при градењето на своите врски со Вашингтон, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

– Сето ова ќе го имаме предвид во одредени ситуации во врската со водење бизниси со Соединетите држави, кои во целост се покажаа како несигурен партнер, а исто така, ова ќе го земеме предвид во голема мера, изјави Лавров.

Тој посочи дека најновите санкции на САД против Русија и Кина ја потврдуваат стратешката политика на Вашингтон за нелојална конкуренција.

– Акциите на Вашингтон ја одразуваат американската стратегија да се обиде максимално да ги запре конкурентите на светските пазари и да се поттикне нелојална конкуренција, што грубо ги крши правилата на Светската трговска организација, додаде Лавров.

Коронавирус