вторник, 6. декември 2022. Вести денес: 14
home Вести

ЛАМБДА СОЈОТ СЕ ЗАКАНУВА: Опасноста почна да се шири низ цел свет, во Европа веќе пристигна

ЛАМБДА СОЈОТ СЕ ЗАКАНУВА: Опасноста почна да се шири низ цел свет, во Европа веќе пристигна

Делта-сојот на вирусот корона сè уште не е официјално потврден во Србија, а веќе се зборува за нов вид во светот!

Имено, Светската здравствена организација деновиве посвети посебно внимание на вирусот корона, вирусот Ц37, познат како варијанта на Андите или ламбдата. Тоа доведува до чести инфекции и се јавува истовремено во неколку земји.

Како што се пренесува, новиот вид веќе започнал да се шири низ целиот свет, го има во некои европски земји, поради што не е исклучено наскоро да пристигне и на Балканот! Патем, СЗО го класифицираше тој вид во категоријата „под опсервација“ бидејќи беше потврден во 29 земји, а седум од нив се земји од Латинска Америка.

Варијантата ламбда прв пат се појави во август 2020 година во Перу, а скоро една година подоцна тој вид доминира таму со 82 проценти, додека во Чиле ја предизвикува секоја трета инфекција.

Пабло Кукајама, микробиолог на универзитетот Кајетано Хереди во Лима, смета дека Перу, со 187 000 смртни случаи и највисока стапка на смртност во светот, стана место на нов вид.

Научниците велат дека ќе мора да се навикнеме на тоа дека во Латинска Америка се појавуваат нови видови на вирусот корона.

Вакцина – најдобар лек против разни видови

Варијантите гама и делта, како и претходните алфа и бета варијанти, спаѓаат во „загрижувачките соеви“ (VOC, Variants of Concern). Докажано е дека се повеќе заразни, потешко се контролираат и доведуваат до сериозни болести.

Хаиро Мендез-Рико вели дека вакцината е ефикасен лек против мутантни соеви: „Сите одобрени вакцини се генерално ефикасни против сите варијанти на корона што се во оптек низ целиот свет. Нема причина да претпоставуваме дека тоа не е случај со соевите ламбда “.

Коронавирус