среда, 29. март 2023. Вести денес: 3
home Вести

Компанијата „Спејс Икс“ на Елон Маск отпушта 10 отсто од вработените

Компанијата „Спејс Икс“ на Елон Маск отпушта 10 отсто од вработените

Kомпанијата на Елон Маск, Спејс Икс (Space X) соопшти дека отпушта 10 отсто од вработените односно околу 6.000 луѓе поради потребата да се намали работната сила.

– Таоа беше многу тешка одлука, се вели во е-маил што на вработените им го упати претседателката на компанијата Гвејн Шотвел известувајќи ги за отказите.

Во пораката таа нагласува дека компaнијата на отпуштените работници ќе им обезбеди двомесечни плати и други социјални дсавачки, објави Лос Анџелес Тајмс.

– За да продолжи да задовoлува потреби на свои клиенти и успешно да развива  вселенски бродови и глобален интерент базиран во вселената, копанијат Спејс Иск мора да го намали бројот на вработени, објаснува Шотвел во писмото до вработените. Весникот додава дека таа компанија и претходно повремено намалувала број на вработени.

loading...