недела, 20. јуни 2021. Вести денес: 92
home Вести

Кои се симптомите на индиската варијанта на коронавирус?

Кои се симптомите на индиската варијанта на коронавирус?

Основните симптоми на индиската варијанта, исто така, не се разликуваат од симптомите на други мутации.

 • Висока температура
 • Постојана кашлица
 • Губење или промена во сетилото за мирис и вкус

Индиската варијанта исто така може да предизвика малку поинакви симптоми на КОВИД-19.

Тие се:

 • Болки во грлото
 • Главоболка
 • Течење на носот
 • Осип
 • Вознемирен стомак
 • Сува уста
 • Гадење
 • Дијареја
 • Повраќање
 • Црвени белки

Овие помалку очигледни симптоми можат да се појават во раната фаза на инфекцијата и да траат до две недели. За возврат, треската, карактеристична за другите варијанти на КОВИД-19, во случај на индиска мутација, може да не се појави воопшто или може да се појави само неколку дена по појавата на симптоми како што се болки во грлото или вознемиреност во стомакот.

Како резултат, заразените луѓе честопати не сфаќаат дека го пренесуваат вирусот и заразуваат други луѓе.

ЕУРО 2020

Македонија