понеделник, 14. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Клуге загрижен за мутираните видови на корона вирус: Мислам дека тунелот е малку подолг од она што го мислев на крајот на декември

Клуге загрижен за мутираните видови на корона вирус: Мислам дека тунелот е малку подолг од она што го мислев на крајот на декември

Европа и фармацевтските групи мора да работат заедно за да ги забрзаат вакцинациите против Ковид-19, смета шефот на европскиот огранок на Светската здравствена организација, изразувајќи притоа загриженост за ефективноста на вакцините врз варијантите на вирусот.

„Треба да бидеме подготвени“ за нови проблематични мутации на вирусот „со проширување на капацитетот на земјите за ген-секвенционирање“, изјави директорот на СЗО за Европа, Ханс Клуге.

Во Европската унија, само 2,5 проценти од населението ја примило првата доза на вакцина, но најавите од неколку лаборатории за зголемено испорака на вакцини ги зголемија надежите за забрзување на вакцинацијата.

„Треба да се придружиме за да ги забрзаме вакцинациите…со конкурентни фармацевтски компании кои ќе се приклучат на напорите за драстично зголемување на производствениот капацитет… и, тоа е она што ни треба“, нагласи тој.

На прашањето дали вакцините достапни од декември ќе бидат ефикасни против новите мутации на вирусот, Клуге одговори: „Тоа е големото прашање. Загрижен сум.

„Тоа е сурово потсетување дека вирусот сепак има предност врз човекот“.

Клуге е сепак оптимист.

„Ќе бидам искрен, мислам дека тунелот е малку подолг од она што го мислев на крајот на декември, но ќе биде можно повеќе да се контролира, повеќе да се спречи оваа година“.

„Можеби ако земјите од ЕУ вакцинираат 20 проценти од нивната популација – 20 проценти би значеле стари лица, здравствени работници, лица со коморбидитет – ако остваратт 20 проценти можеби тоа е моментот кога веќе можат да почнат да споделуваат некои вакцини“.

ЕУРО 2020

Македонија