четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 43
home Вести

Кинеска компанија доби 66 милиони евра за развој на вакцина за коронавирус

Кинеска компанија доби 66 милиони евра за развој на вакцина за коронавирус

Кинеската компанија Кловер Биофармацјутикалс Инк доби 66 милиони долари од Коалицијата за иновативна подготвеност на епидемии (ЦЕПИ), која е составена и финансирана од влади и филантропски здруженија, за да го охрабри откривањето на вакцина за Ковид-19.

Во април, ЦЕПИ и даде на таа кинеска компанија почетни 3,5 милиони американски долари, по најавеното партнерство меѓу двете страни.

ЦЕПИ е основана во Осло во 2017 година како одговор на новите епидемии. Организацијата е поддржана од 14 влади и разни фондации, како што се Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс или британскиот Велком траст.

ЦЕПИ, исто така, инвестираше големи суми пари во други фармацевтски компании кои работат на вакцина на Кковид-19, вклучувајќи ги и Иновио Фармасјутикалс, Модерна Инк и Новавакс Инк.

Коронавирус