четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 92
home Вести

Кина одби да и ги даде необработените податоци за пандемијата на СЗО

Кина одби да и ги даде необработените податоци за пандемијата на СЗО

Кина одби да и ги отстапи необработените податоци од почетокот на пандемијата на Светската здравствена организација, изјави членот на тимот на СЗО кој го испитуваше потекото на Ковид-19 во Вухан, Доминик Двајер.

Тој истакна дека тимот на СЗО ги барал необработените податци на 174 пациенти, кои меѓу прите се заразиле со Ковид-19 во Вухан во декември 2019 година, но ги добиле само заклучоците.

Австралискиот имунолог истакна дека податоците кои СЗО ги барала се анонимни, но оти содржат детали како прашања и одговори од пациентите, како и нивна анализа.

– Тоа е стандардна пракса кога се почнува истрага за зараза, посочи Двајер по вражањето во Сиднеј и во моментот е во карантин.

Тој додаде дека пристапот до таквите податоци е од големо значење, бидејќи се само половина од 174 случаи поврзани со пазарот Хуанан во Вухан, каде прво е откриен Ковид-19.

– Затоа инсистиравме на тие податоци, а зошто не ги добивме, не би коментирал. Можно е да поради политички причини… Дали постојат некои други причини зошто податоците не се дадени, не знам. Можеме само да шпекулираме, наведе Двајер.

ЕУРО 2020

Македонија