вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Каталонските партии донесоа нова декларација за независност на Каталонија

Каталонските партии донесоа нова декларација за независност на Каталонија

Три партии кои се залагаат за независност на Каталонија и кои имаат 70 од вкупно 135 места во регионалниот Парламент во Барселона, се согласија за текст на резолуција со која планираат да го продолжат „патот кон самоопределување“.

Со тоа дадоа заеднички одговор на пресудата на шпанскиот Врховен суд, кој пред 11 дена осуди дванаесет каталонски лидери поради организирање на забранетиот референдум за независност во 2017 година.

Декларацијата не е обврзувачки документ, но каталонските заговорници за независност со неа сакаат да покажат дека изјаснувањето на референдумот е волја на народот. Во текстот „се брани правото на самоопределување и суверенитет на народот на Каталонија, да може да ја одреди својата политичка иднина“.

Партиите „Заедно за Каталонија“, „Каталонска републиканска левица“ и „Кандидатура на народното единство” резолуцијата ќе ја испратат на гласање во каталонскиот Парламент, и ќе ја усвојат со оглед на тоа што имаат мнозинство. Таа е спротивна на одредбата на Врховниот и Уставниот суд кои со во своите пресуди наведоа дека шпанскиот Устав не дозволува референдум за независност. Претседателот на каталонскиот Парламент Роџер Торент одобри гласање за декларацијата.

– Ќе ги преземеме сите можни последици, правни и лични, со цел во Парламентот да може да се зборува за се – изјави Торент.

Коронавирус