вторник, 18. јануари 2022. Вести денес: 0
home Вести

Карантин од 14 денови за сите кои доаѓаат од Италија во Велика Британија

Карантин од 14 денови за сите кои доаѓаат од Италија во Велика Британија

Продажбата на алкохол во британскиот Парламент ќе биде забранета како дел од новите мерки против коронавирусот, што ќе стапат на сила во државата од утре.

Од сабота повеќе нема да може да се купуваат алкохолни пијалоци во локалите на Долниот дом, објави неговиот претседател Линдзи Хојл. Тој потсети дека пабовите во голем број области ќе бидат затворени и коментира дека во оваа ситуација е правилно пратениците да не можат да купуваат алкохол.

По првиот национален карантин во Велика Британија поради коронавирусот на почетокот на оваа година, Долниот дом ги продолжи своите состаноци.

Сепак, правилата за одржување на физичко растојание го ограничуваат бројот на пратеници кои можат истовремено да бидат присутни во салата.

Во меѓувреме, Велика Британија воведе двонеделен карантин за патниците кои пристигнуваат од Италија. Мерката, која ќе стапи на сила од недела, и ќе се однесува и на патниците од Ватикан и Сан Марино. Оние кои не го почитуваат карантинот ќе бидат казнети со парична казна, до 10.000 фунти (11.000 евра).

Британија е најпогодена земја во Европа од коронавирусот, со повеќе од 43.000 смртни случаи. Италија е на второто место во црната статистика на континентот, со над 36.000 смртни случаи.

Неодамна, бројот на нови инфекции во двете држави почна нагло да се зголемува, поради што тие повторно ги засилија мерките против коронавирусот.

Коронавирус