вторник, 3. август 2021. Вести денес: 171
home Вести

КАКО МУТИРА КОРОНАВИРУСОТ: Постојат 11 видови, од кои пет се опасни

КАКО МУТИРА КОРОНАВИРУСОТ: Постојат 11 видови, од кои пет се опасни

Од првото појавување на Ковид-19 во кинескиот град Вухан во декември 2019 година, овој нов коронавирус досега мутирал безброј пати, но одделно се кристализирале дури 11 поопасни и заразни видови.

На крајот на минатата недела, Европскиот центар за превенција и контрола на болести објави список на сите овие видови, меѓу кои пет „поставија аларми“ затоа што се наведени како загрижувачки категории. Меѓу нив се алфа, бета, гама и делта соеви, за кои се смета дека се многу пати позаразни или смртоносни од основниот, „вухан вид“ и се доминантни кај заразените.

Во втората категорија се оние соеви кои се тестирани и чија преносливост, сериозност и влијание врз колективниот имунитет се донекаде познати, но испитувањата не се доволни. Овие таканаречени варијанти на интерес се ета, епсилон, тета и капа соеви со нивните мутации. Во третата категорија на значајни мутанти на корона, според Европскиот центар за превенција и контрола на болести, има варијанти кои се под надзор на имунолозите и здравствените власти. Меѓу нив е и вирусот ламба, кој веќе стана познат соеви нареќени лотос и зет.

Епидемиологот д-р Радмило Петровиќ оцени дека овие 11 споменати мутанти не се последни односно ќе се појавуваат и нови.

-Сè уште ќе има појава на мутанти и сега не можеме со сигурност да знаеме дали ќе бидат позаразни и поостри. Сега е важно да се внимава на овие најтешки, особено на индискиот вид, или делта, предупредува д-р Петровиќ.

Тој објаснува дека има мали разлики помеѓу сите соеви на короната.

-Тие можат да се видат во лабораторија, но клиничките слики во суштина се многу слични. Единствениот што досега се истакнал е делтот сојот, кој е најзаразен и најопасен. Веќе постои во 104 земји низ светот, што покажува колку брзо се шири, вели  д-р Петровиќ.

Коронавирус