среда, 28. октомври 2020. Вести денес: 158
home Вести

Јапонската компанија Фуџифилм има лек со кој се крати лекувањето од Ковид-19

Јапонската компанија Фуџифилм има лек со кој се крати лекувањето од Ковид-19

Јапонската компанија „Фуџифилм“ соопшти дека нејзиниот лек „Авиган“, веќе одобрен за тежок грип, овозможи „статистички значајно“ намалување на времето на лекување на пациентите со Ковид-19.
„Од 156 пациенти вклучени во клиничкото испитување во трета фаза во Јапонија, просечното времетраење на опоравувањето е 11,9 дена за оние кои се лекуваат со ’Авиган’ и 14,7 дена за оние кои се лекуваат со ’Плацебо’“, се наведува во соопштението на компанијата.

Излекувањето се одредува кога коронавирусот повеќе не е присутен на ПЦР тестови и кога другите симптоми како што е температурата се ублажени или исчезнати.
Клиничкото тестирање беше насочено кон пациенти со лесна пневмонија поврзана со Ковид-19.

Испитувањата спроведени од март, сега завршени, не открија никакви нови опасности по здравјето поврзани со земање „Авиган“, прецизира „Фуџифилм“.

Компанијата сега ќе спроведе „детална анализа на податоците“ собрани за време на тестирањето и очекува во октомври да достави барање за комерцијално одобрување на лекот за Ковид-19 во Јапонија.

Лекот „Авиган“ (фавипиравир) е дозволен од 2014 година во Јапонија, но само за третман на тешки случаи на грип кога стандардните лекови не биле ефикасни.
„Авиган“ е контраиндициран за бремени жени, бидејќи тестови врз животни покажаа дека влијае на развојот на фетусот.

Јапонската Влада очекува многу од овој лек и побара од „Фуџифилм“ да го зголеми производството и да испорача бесплатни примероци во некои земји што го побараа.
Уште во мај, Јапонија го одобри лекот „Веклури“ (ремдесивир) на американскиот производител „Гилеад“.

Коронавирус