четврток, 13. август 2020. Вести денес: 0
home Вести

Јапонија ќе соработува со НАСА, целта им е да населат роботи и луѓе на месечината

Јапонија ќе соработува со НАСА, целта им е да населат роботи и луѓе на месечината

Јапонија и НАСА се договорија за соработка и истражување на површината на месечината, а целта им е да населат луѓе и роботи.

Управителот на НАСА, Џим Бриденстин и јапонскиот министер за образование, култура, спорт и технологија Коичи Хагиуда, потпишаа декларација за време на виртуелен состанок.

-„Ова е огромен чекор кон слетување на Јапонците на месечината“, соопшти министерот Хагиуда.

Според декларацијата, две страни планираат за време на соработна на Меѓународната вселенска станица и во програмата на НАСА „АРТЕМИС“ која предвидува да пресели луѓе на месечината.

-„ Денешното потпишување на декларацијата има намера да продолжи со успешна соработка меѓу Јапонија и САД а и во вселената“, рече управителот на НАСА, Џим Бриденстин.

Коронавирус