четврток, 26. мај 2022. Вести денес: 1
home Вести

Италија: Владата ќе ги брише податоците од апликација за следење заразени со коронавирусот

Италија: Владата ќе ги брише податоците од апликација за следење заразени со коронавирусот

Италијанската Влада издаде указ со кој податоците собрани преку мобилна апликација што го олеснуваат следењето лица кои биле во близок контакт со заразени лица од коронавирусот, ќе бидат целосно анонимни. Покрај тоа, сите тие податоци ќе бидат избришани до крајот на годината.

Премиерот Џузепе Конте изјави по вчерашната седница на кабинетот, кој го одобри законот во форма на декрет, дека тој лично ќе осигура дека оние што одбиваат да ја користат телефонската апликација нема да бидат предмет на ограничувања за движењето или нивните други права.

Здравствените власти во државата охрабруваат употреба на апликацијата како клучна алатка против ширењето на коронавирусот и против втор бран зарази.

Владата, исто така, одлучи дека секое барање за куќен затвор на осудените мафијаши по основ на Ковид-19 треба да биде одобрено од Обвинителството, а ако се работи за криминални шефови, од страна на националниот анти-мафијашки обвинител. Таа одлука се донесе откако обвинителите изразија загриженост дека мафијаши може да ја користат пандемијата за да излезат од затвор.

Коронавирус