четврток, 29. септември 2022. Вести денес: 142
home Вести

Италија ги бележи првите знаци на намалување на коронавирусот, но не се опуштаат

Италија ги бележи првите знаци на намалување на коронавирусот, но не се опуштаат

Бројот на новозаразен во последните 24 часа во Италија е речиси за шест илјади помалку. Вкупно заболени се 28.337 лица, a намален е и бројот на починати.

-Италија овие денови ги бележи прите знаци на намалување на растот на коронавирусот, но ситуацијата и натаму е сериозна. Приливот на нови пациенти во болниците се уште е голем и мерките кои е на сила не може да се ублажат, вели италијанскиот министер за здравство Роберто Сперанза.

И натаму е тешка состојбата на одделениета на интензивна нега, каде во моментов се лекуваат 3.800 пациенти.

Од владиниот научно-технички комитет, тело кое ја следи и анализира епидемиолошката состојба, предупредуваат дека во јануари Италија би можела да биде погодена од трет бран на Ковид-19.

Коронавирус