четврток, 20. јануари 2022. Вести денес: 110
home Вести

Истражување во Британија: Мезе за хакерите се 23 милиони луѓе кои ја користат лозинка 123456

Истражување во Британија: Мезе за хакерите се 23 милиони луѓе кои ја користат лозинка 123456

Истражување на британскиот Национален центар за високотехнолошка безбедност покажа дека милиони луѓе ја користат шифрата што најлесно се помни – „123456″, но е и најраспространета меѓу хакираните профили.

Многу други Британци пак, како лозинка го одбрале називот на својот омилен клуб, на пример – Ливерпул или пак, некое лично име.

– Луѓето кои користат добро познати зборови или имиња како лозинка, се доведуваат себеси во опасност. Никој не треба да ги штити чувствителните податоци со нешто што би можело лесно да се погоди, како што се тоа лично име, фудбалски клуб или пак, омилениот бенд, изјави Ијан Леви, технички директор на Центарот.

Комбинацијата „123456“ се појавува во 23 милиони хакирани профили. Втората најпопуларна комбинација е „123456789“, а потоа – „qwеrty“, „password” и „1111111“.

Коронавирус