вторник, 7. декември 2021. Вести денес: 126
home Вести

Истражување: Вакцините против ковид-19 кај луѓе со ослабен имунитет се понеефикасни

Истражување: Вакцините против ковид-19 кај луѓе со ослабен имунитет се понеефикасни

Вакцините против ковид-19 се помалку ефикасни кај луѓе со компромитиран имунолошки систем, покажаа три студии во Италија.

Нивните резултати покажуваат дека во просек околу 30 проценти од луѓето со ослабен имунолошки систем не развиваат имунитет кон вирусот по вакцинацијата. Останатите 70 проценти реагираат на вакцината, особено по втората доза, но во помала мера од здравите луѓе и со разлики помеѓу групите, се наведува во соопштението од болницата Бамбино Џесу во Рим, каде што беа спроведени трите студии.

Тие беа спроведени на група од 21 пациент со имунолошки дефицит, меѓу 34 деца и млади луѓе кои беа подложени на трансплантација на срце и бели дробови и на 45 млади луѓе со трансплантација на бубрег и црн дроб. Резултатите покажуваат потреба да се зголеми нивото на заштита на најранливите со засилувачки дози вакцини, соопшти болницата.

МИА

Коронавирус